Cara2 Pemakanan Yg Sihat

Disini...sy kongsikan sedikit info tentang cara2 pemakanan yg sihat....apa yg perlu...dan apa yg x perlu utk diet, dan makanan yg sihat....but..klau nak lagi kepastian...jumpa dengan pakar pemakanan anda..sy just share apa yg sy baca....:)
::
::
Jangan Abai hidangan malam (supper)
::
Pasti anda yg mengamalkn diet yg serius dgn mengawal pengambilan makanan. selain tinggalkan sarapan pagi....ada jugak yg berpendapat..tinggalkan hidangan lewat malam (supper) adalah perkara yg bgus nak trunkan berat badan....strategi nie x bagus lansung ~~~!!
::
Adakah anda tahu.....jika tidur malam dengan perut yg dibiarkan kosong....anda akan berasa sangat lapar pagi esoknya...akibatnya....anda makan dlam kuantiti yg bnyk pula pagi esoknya....untuk nak mengisi kekosongan perut tu...kan x elok tu.....
::
::
Kecil tapi bernilai
::
Sejak kita kecil lagi, sudah dikenalkan dgn makanan ringan. Jadi bila dah dewasa, rasa suka utk menikmati makanan ringan tu...da sangat sukar....walaupun tahu...ia berpotensi utk menggemukkan badan....~~!!.
::
sebenarnya ada cara yg boleh diikut utk jaga berat badan dan pada masa yg sama boleh juga makan makanan ringan tu. semasa nak beli makanan ringan di kedai, pastikan beli dalam kuantiti yg kecil. memebeli bungkusan yg besar akan menyebabkan anda akan terus makan dan makan tak berenti pulak...!! sebab da banyak..dan dalam pikiran yg benda tu masih banyak tuk dihabiskan.....
::
::
Kekalkan berat badan dengan mudah
::
Nikmati makanan pribiotik mulai skrang....utk kekalkan berat badan yg unggul. makanan probiotik meransang pembiakan bakteria baik dalam usus. bakteria baik membantu memecahkan toksin dan meransang penyerapan vitamin, garam mineral, fitonutrien dan protein yg menyihatkan hati.
::
Antara makanan probiotik ialah yogurt dan sauerkraut (sejenis kobis cincang yg direndam dlm jusnya bersama garam-boleh didapati di dlm tin di pasaraya).
::
::
ini antara info yg sy baca..
~~~
~~~

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...