Adehhh....SELULIT lah.....!!!


Selulit? apa tu ? selulit tu mcm nie...mcm gambar2 kat bawah nie.....






Bagi wanita2 yg menjaga penampilan diri....apabila munculnya selulit seperti ini....ia secara tidak lansung akan mengganggu gaya penampilan anda....betulkan....?

Kehadiran selulit menjadikan kulit dibahagian peha, pinggul dan perut...seakan akan merekah.

Tahukah anda...selulit itu adalah lemak2 yang terkumpul dibawah permukaan kulit......semakin usia anda meningkat lemak selulit itu juga meningkat seiring dengan usia anda....

Jangan tak tau...mereka2 yang berbadan kurus juga ada selulit.....mereka juga tidak terkecuali, masalah juga selulit juga datangnya dari pemakanan yang tidak seimbang....

Kepada ladiesss luar sana....utk mengatasi masalah selulit ini....just wearing PREMIUM BEAUTIFUL ....anda akan rasa keberkesanannya.....

nak tau lebih lanjut...boleh :-

email : asyifa2701@gmail.com atau
tanpa segan silu boleh sms/call me : 0136693984

grab ur PB now....anda akan rasa kehebatanya.
~feel it wear it~


PREMIUM BEAUTIFUL NATURAL WASH


Segarkan & Kembalikan Keaslian Fabrik Anda


Diformulasikan daripada ekstrak tumbuhan terpilih dan vitamin-vitamin. Ia amat efektif untuk cucian "Premium Beautiful Foundation Lingerie" dan juga untuk pakaian yang eksklusif supaya pakaian menjadi lebih lembut, melindungi tangan anda dan selamat digunakan.


Ciri2 utama :-

~~ Diformulasikan drpd ekstrak tumbuhan terpilih dan vitamin2.

~~ Sesuai untuk cucian " PREMIUM BEAUTIFUL FOUNDATION LINGERIE'" dan pakaian yg eksklusif.

~~ Pakaian menjadi lebih lembut dan bersih.

~~ Haruman bunga2an, mnghilangkan bau yg tdk mnyenangkan.

~~ Pakaian tidak akan mengecut, meregang dan x luntur warna.

~~ Melindungi tangan anda dan selamat digunakan.


HARGA / PRICE : RM 42.00 [ exclude postage ]



Kelebihan kualiti kain Premium Beautiful

:
Rekabentuk stereoskopik sinar infra merah jauh yang berdasarkan potongan rangka badan manusia. Ia berfungsi mendorong peredaran darah dan proses metabolisme.
:
:
Kuasa serapan yang baik, sesuai untuk dipakai seharian, pakaian dalam yang boleh dicuci dan tahan lama.
:
:
Kuasa regangan dalam semua hala. Dapat diregang secara 360 darjah mengikut pergerakan badan tanpa mengubahkan rekabentuk asalnya.
:
:
Sinar infra merah jauh yang dapat menambahkan kekenyalan dan ketegangan buah dada dan menggiatkan tumbesaran buah dada.



nak pakai ni ??

cantikkan kebaya nie ??
~
sape2 yg berminat nak pakai mcm nie
utk Aidilfitri yg bakal menjelang x brapa lama lgi nie kan...
anda masih berkesempatan utk memakainya...
dengan hanya memakai
insyallah...impian anda tentu akan tercapai....
kannn...sape lah yg x nak bergaya sakan di pagi lebaran kannn...!
~
x susah sebenarnya pakai PB nie...
for the 1st time,, mmg la rasa mcm x selesa kan...tp bila da pakai selalu...
anda akan rasa nikmatnya...
just pakai 8 hours p/day...bkn ssh pun....
~
ingt....masih ada masa lgi nie utk anda bergaya............^^
~
~
berminat ??
bole call or email me @

Makanan dan kesesuaian (OBESITI)

Makanan dan kesesuaian
:
:
Pemakanan yg sihat sangat penting utk tubuh kita. Ini kerana diet pemakanan yg sihat sebenarnya dapat membantu menghasilkan tenaga serta dapat membantu tubuh kita bekerja dgn lebih baik. tentu ramai dikalangan kita yg gemar menghabiskan masa berada di hadapan tv. xtvt ini sebenarnya tdk bagus utk tubuh badan kita. xtvt ini dipanggil sebagai xtvt statik kerana hanya duduk dan tdk melakukan senaman bagi membakar kalori dalam tubuh badan.
:
:
ini mungkin boleh mendatangkan kegemukan.Untuk itu, bagi meransang tubuh badan supaya bergiat aktif, anda bolehlah melakukan xtvt yg mengeluarkan peluh seperti bermain, menari, bersukan, mengemas rumah atau mencuci kereta pada waktu2 lapang, atau apa sahaja xtvt yg dirasakan sesuai dgn keupayaan anda. Dengan melakukan xtvt seperti ini, kita juga dapat membantu otot2 kita menjadi kuat.
:
:

Obesiti

Siapakah yg tergolong dalam Obesiti ??
:
:
- mempunyai berat badan yg dua kali lebih dari berat ideal.
- mempunyai berat badan sekurang-kurangnya 45kilogram melebihi berat badan sepatutnya.
- Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 40 atau 35 (kira berat anda ikut bawah nie)
- mengalami beberapa penyakit seperti kencing manis dan darah tinggi.
- gagal mengekalkan berat badan yg sihat walaupun mengikut diet yg disarankan pakar pemakanan.
:
:
:
Kira B.M.I anda :-
:
:

:
lihat hasilnya , anda ditahap mana ??:-
:
:

:

:

AKU X NAK GEMUK a.k.a. BUNCIT

sanggupkah anda berkeadaan begini wahai lelaki2 di luar sana ???
terlalu membataskan pergerakan....
wanita mana yg nak dengan rupa yg sebegini ya.....
dikalangan lelaki yg sebegini seringkali merasakan keadaan rendah diri kan !!!
::
:
kini...
tidak lagi apabila anda memakai BENGKUNG (WAIST NIPPER)
PREMIUM BEAUTIFUL....
segalanya kekurangan mungkin akan berakhir............
:
:
:
:
:
:
:
BENGKUNG Premium Beautiful juga amat sesuai pada golongan lelaki.
:
:
Untuk Anda lelaki -----> PEMAKAIAN BENGKUNG (WAIST NIPPER)
:
Untuk Anda wanita ----> Set penuh Premium Beautiful (LONG BRA. WAIST NIPPER , LONG GIRDLE)
:
:
:
:
:
:
masih lagi berfikir-fikir ???
apa lagi yg nak difikirkan...bertindak sekarang...
jangan malu2...jangan segan2....
call/sms/ email saya...:)
~~dapatkan set anda hari ini~~
:
:
:
kecantikan / ketampanan anda bermula sekarang...
jangan ragu2.....
:
:

NAK CANTIKKAN PINGGUL ???

INGINKAN PINGGUL YG MENARIK DAN MENAWAN ???
SAYA ADA JAWAPANNYA~~~~!!!
:
:


:
:
nak macam nie x ??
:
:



:
:
lagi macam nie ??
:
:
:
:

pakailah LONG GIRDLE PREMIUM BEAUTIFUL ............
anda akan dpat kesannya...........
:
:

PREMIUM BEAUTIFUL SESUAI UTK :-

PREMIUM BEAUTIFUL SESUAI UNTUK MEREKA2 YG :-
:
:
:
:
:
:
yg nak kurus
:
yg kurus tapi nak body shape yang cantik
:
sakit belakang
:
nak hamil
:
haid x teratur
:
mempunyai cyst/fibroid
:
breast lump dan bertindak sbgi anti kanser (FIR)
:
yg dalam pantang
:
migrain / gastrik / banyak angin dalam badan
:
sembelit
:
:
:
~~ dapatkan Set PREMIUM BEAUTIFUL ........ tanpa ragu2 dan
tiada kesan sampingan :) ~~

Bio~Ever Nano Cream - Cara Penggunaan

Urut dalam gerakan berpusing pada bahagian2 yg ditunjukkan sehingga diserap sepenuhnya :-
:
:
:
LEHER
:
Urut leher utk lebih licin dan tegap, sapu krim menghala ke atas
:
:
:
DADA
:
Untuk dada yg lebih tegap dan menarik,
sapu krim menghala ke atas dan ke dalam.
:
:
:
BAHAGIAN DALAM LENGAN
:
Untuk lengan yg tegap dan kurus,
sapu krim dlam gerakan berpusing yg menghala ke atas.
:
:
:
BAHAGIAN DALAM PEHA
:
Untuk peha yg tegap dan kurus,
sapu krim dalam gerakan berpusing yg menghala ke atas.
:
:
:
ABDOMEN
:
Sapu krim dalam arah mengikut pusingan jam disekeliling abdomen utk mengawalatur metabolisme dan melegakan masalah menstrual.
:
:
:
BAWAH PINGGANG
:
Sapukrim dalam arah menghala ke bawah utk membantu melegakan sakit belakang dan meningkatkan stamina.
:
:
:
~diharap cara 2 penggunaan ini dpat membantu anda diluar sana ~
:
:
:

RUMUSAN AKTIF BIO~EVER NANO CREAM

Bahan2 berikut adalah Rumusan Aktif yg terdapat dlam Bio~Ever Nano Cream
:::
:::
:::
:::
PEGAGA (CENTELLA ASIATICA)
:
Kaya dengan Vitamin A dan C
:
Menggalakkan penyembuhan luka
:
Meransang sintesis kolagen
:::
::::::
WILD YAM (DIOSCOREA VILLOSA)
:
KOmponen aktif diosgenin boleh ditukar kepada phytohormon yg mirip dgn xtvt hormon pregestron.
:
Mengawalatur metabolisme.
:
Antioksidan dan meregangkan otot.
:::

:::

SOYBEAN (GLYCINE SOJA)

Komponen aktif isoflavon boleh ditukar kepada phytohormon yg mirip dgn xtvt hormon estrogen.

Membantu masalah endokrin.

Membantu sintesis, memutih dan melembapkan kulit.


Cara2 Pemakanan Yg Sihat

Disini...sy kongsikan sedikit info tentang cara2 pemakanan yg sihat....apa yg perlu...dan apa yg x perlu utk diet, dan makanan yg sihat....but..klau nak lagi kepastian...jumpa dengan pakar pemakanan anda..sy just share apa yg sy baca....:)
::
::
Jangan Abai hidangan malam (supper)
::
Pasti anda yg mengamalkn diet yg serius dgn mengawal pengambilan makanan. selain tinggalkan sarapan pagi....ada jugak yg berpendapat..tinggalkan hidangan lewat malam (supper) adalah perkara yg bgus nak trunkan berat badan....strategi nie x bagus lansung ~~~!!
::
Adakah anda tahu.....jika tidur malam dengan perut yg dibiarkan kosong....anda akan berasa sangat lapar pagi esoknya...akibatnya....anda makan dlam kuantiti yg bnyk pula pagi esoknya....untuk nak mengisi kekosongan perut tu...kan x elok tu.....
::
::
Kecil tapi bernilai
::
Sejak kita kecil lagi, sudah dikenalkan dgn makanan ringan. Jadi bila dah dewasa, rasa suka utk menikmati makanan ringan tu...da sangat sukar....walaupun tahu...ia berpotensi utk menggemukkan badan....~~!!.
::
sebenarnya ada cara yg boleh diikut utk jaga berat badan dan pada masa yg sama boleh juga makan makanan ringan tu. semasa nak beli makanan ringan di kedai, pastikan beli dalam kuantiti yg kecil. memebeli bungkusan yg besar akan menyebabkan anda akan terus makan dan makan tak berenti pulak...!! sebab da banyak..dan dalam pikiran yg benda tu masih banyak tuk dihabiskan.....
::
::
Kekalkan berat badan dengan mudah
::
Nikmati makanan pribiotik mulai skrang....utk kekalkan berat badan yg unggul. makanan probiotik meransang pembiakan bakteria baik dalam usus. bakteria baik membantu memecahkan toksin dan meransang penyerapan vitamin, garam mineral, fitonutrien dan protein yg menyihatkan hati.
::
Antara makanan probiotik ialah yogurt dan sauerkraut (sejenis kobis cincang yg direndam dlm jusnya bersama garam-boleh didapati di dlm tin di pasaraya).
::
::
ini antara info yg sy baca..
~~~
~~~

Apa yg perlu anda tahu tentang BIO~Ever Nano Cream

Mungkin masih ada antara anda yg tertanya tanya dan masih ragu2 akan keberkesanan dan kesesuaian penggunaan Bio~Ever Nano Cream ini.....disini dijelaskan beberapa soalan yg seringkali mendapat perhatian....
::
::
1. Adakah Bio~Ever sesuai untuk golongan lelaki ?
::
YA....Bio~Ever sesuai utk semua jenis kulit. oleh itu, kaum lelaki juga boleh menggunakan produk ini.
::
2. Adakah Bio~Ever Nano Cream sejenis ubat ?
::
TIDAK. Bio~Ever Nano Cream mengandungi bahan botanikal semulajadi seperti pegaga, wild yam dan kacang soya. Rumusan aktif ini dirumuskan ke dalam liposam dan dihantar ke bahagian kulit yg mana ia diperlukan. Bio~Ever Nano Cream adalah sejenis krim produk kesihatan yg membantu mengawalatur rembesan hormon badan supaya menjadi normal.
::
3. Apakah jaminan kualiti produk Bio~Ever ?
::
i) menguji keselamatan setiap jenis bahan mentah supaya bebas drpd bahan kimia yg tidak dibenarkan seperti hydroquinone, tretinoin, merkuri, steroid dan hormon sintetik.
::
ii) Bio~Ever adalah produk halal.
::
iii) Bebas drpd ujian terhadap binatang.
::
iv) tanpa minyak bahan galian (minirel oil). hanya minyak drpd sumber tumbuh-tumbuhan digunakan.
::
4. Bolehkah saya menggunakan Bio~Ever Nano Cream dan memakai Premium Beautiful pada masa yg sama ?
::
YA...anda digalakkan mengguna Bio~Ever Nano Cream bersama dengan Premium Beautiful, ini kerana kedua2 nya mmpunyai fungsi yg sama, iaitu menggalakkan peredaran darah dan meningkatkan metabolisme, dgn ini, proses pembentukan badan menjadi lebih berkesan.
::
5. Bolehkah Bio~Ever Nano Cream menguruskan badan ?
::
YA...Bio~Ever membantu masalah pertambahan berat badan yg disebabkan oleh ketdkseimbangan rembesan hormon dan penurunan kadar metabolisme akibat rembesan hormon yg kurang aktif.
::
Bio~Ever Nano Cream membantu meningkatkan kadar metabolisme dan mengurangkan masalah badan yg berisi/kembang. Gabungkan usaha anda dgn diet yg betul, minum air yg bersih dan pengambilan fiber yg secukupnya....anda pasti kagum dgn keberkesanan produk...
::
6. Bolehkah wanita mengandung menggunakan Bio~Ever Nano Cream?
::
Tidak Digalakkan. Wanita hamil mengalami perubahan paras hormon badan semasa hamil. Bio~Ever Nano Cream berfungsi utk membantu menyeimbangkan hormon manusia. Jadi...wanita hamil, tdk digalakkan utk menggunakannya.
::
7. Bolehkah wanita yg menyusu menggunakan Bio~Ever Nano Cream?
::
Tidak Digalakkan. Ibu yang menyusu sedang mengalami perubahan paras hormon.
::
8. Mengapakah rasa gatal atau ruam muncul selepas menggunakan Bio~Ever Nano Cream ?
::
Keadaan ini adalah tanda2 pemulihan yg hanya berterusan beberapa hari. Hal ini kerana badan sedang menjalankan proses detoksifikasi melalui kulit. oleh itu, kemunculan ruam, kerao berkentut, kulit kepala berkelemumur dan sbgainya akan dialami.
::
Anda usah cemas....kerana keadaan ini hanya berterusan beberapa hari dan hilang selepas itu. Anda digalakkan minum lebih banyak air, bersenam, rehat secukupnya, mengambil vitamin C, fiber dan makanan anti-oksidan utk memendekkan tempoh pemulihan ini.
::
9. Mengapakah kesan Bio~Ever boleh diteliti begitu cepat selepass 10 minit menggunakannya ?
::
Bio~Ever Nano Cream menggunakan sistem bio-teknologi untuk menghantar kebaikan rumusan aktif baersaiz nano secara terua ke dalam peredaran darah melalui penggunaan luaran pada kulit. Rumusan aktif Bio~Ever Nano Cream dirumuskan ke dalam liposam, di hantar dan dibebaskan ke bahagian badan yg mana ia diperlukan.
::
10. Berapa kerap saya perlu menggunakan Bio~Ever Nano Cream sehari ?
::
Kekerapan penggunaan Bio~Ever bergantung kepada peringkat2 yg dialami oleh pengguna :-
::
a. tempoh penyelarasan
::
Sapukan sedikit krim Bio~Ever pada kulit utk menguji sama ada sensitif terhadap produk ini. Anda digalak menggunakan Bio~Ever pada waktu pagi dan malam.
::
Anda akan mengalami tanda2 pemulihan dlam tempoh itu...jadi perlu lebih minum air, rehat secukupnya dan bersenam. perpeluhan adalah cara yg baik utk membantu menyingkirkan toksin dlm badan.
::
b. tempoh penyelenggaraan
::
Guna Bio~Ever pada waktu pagi dan malam.
::
::
~~DAPATKANNYA~~~!!!KECANTIKAN HAK MILIK ANDA~~
~~
~~

BIO ZONE Food Purifier [ PART II ]

CIRI-CIRI PRODUK
::
::
- 100% tiub silikon bergred medikal
- batu seramik bergred tinggi
- mudah dibawa dgn menggunakan empat mod pengawal masa mikropemproses utk menentukan masa purifikasi yg berbeza.
- penggunaan bahan rintang ozon.
- penempatan komponen yg btul dan tepat utk memastikan operasi yg optimum dan selamat.
- penggunaan kuasa yg rendah dan tdk perlu kerap menggantikan penjana ozon.
- fungsi sanitasi tambahan utk memulihara kesegaran makanan dan menyingkirkan bau.
::
::
CARA PENGGUNAAN
::
::
1. sediakan semangkuk air.
2. bersihkan makanan yg dicadangkan. cth : daging, potong kpd kepingan....letakkan makanan yg perlu dipurifikasi ke dalam air. pastikan paras air menutupi makanan. isipadu air maksimum utk purifikasi adalah 10liter.
3. masukkan tiub silikon bergred medikal ke dalam air dan tekan butang pengawal masa utk memilih masa purifikasi....
~~anda akan melihat hasilnya.......~~~
::
::
LIHATLAH SENDIRI....
:::
:::

gambar atas : ayam sebelum proses BIO zone




selepas proses BIO zone : slpas proses..selapis gelembung akan terbentuk




lapisan gelembung ini ialah bahan2 pencemar dalam makanan kita !!


bahan2 pencemar ini tidak akan terbakar atau tercair malahan menjadi keras





bahan2 pencemar ini akan tertinggal di dalam badan kita, jika kita tidak menyahtoksin makanan kita.
:::
:::

HARGA : RM 1750.00

:::
:::

JADI ????
APA TUNGGU LAGI ~~~!!!
DAPATKANNYA SEKARANG UTK KESIHATAN ANDA SEISI KELUARGA....
~~~
~~~

BIO ZONE Food Purifier [ PART I ]

ADAKAH MAKANAN ANDA SELAMAT ???

Makanan yg kita makan tdk sebaik yg kita sangka kan.....makanan yg kita makan hari ini terlalu banyak mengandungi pembunuh senyapseperti racun serangga larut air dan larut lemak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran ; antibiotik dan bakteria dalam daging, ayam, itik dan makanan laut.


ANDA BOLEH MELAKUKAN SESUATU UNTUK MELINDUNGI KELUARGA

kaedah2 tradisional x dpt menjamin penyingkiran bhan-bhan pencemar drpd makanan. Buah-buahan dan sayur2ran yg direndam dalam larutan garam memangla dapat singkirkan bakteria....tapi.....ia akan menstabilkan bahan2 kimia dlm makanan dan menjadikan ia bahaya utk dimakan. dengan adanya BIOZONE Food Purifier, anda x perlu bimbang lagi tentang racun serangga, bahan2 kimia, pewarna dan sbgainya...


BIO ZONE Food Purifier

PROSES BIOZONE DAN KAEDAH BUBBLING

BIOzone Food Purifier menggunakan proses pengkhususannya iaitu menyatupadukan bahan perintang ozon bagi mengubah oksigen (O2) menjadi ozon (O3). Ozon akan kembali menjadi oksigen setelah menjalankan fungsi untuk menyingkirkan bahan2 pencemar.

Tiub silikon bergred medikal akan menyalurkan ozon ke dalam air di mana makanan direndamkan. proses bubbling akan bermula utk purifikasikan makanan dalam tempoh masa ditetapkan.


KELEBIHAN BIOZONE FOOD PURIFIER
- Selamat
- Pemuliharaan Nutrien
- Penjanaan ozon yang konsisten
- Keberkesanan menyingkirkan bahan2 pencemar
- Mesra alam.


SPESIFIKASI PRODUK
Penutup ---> Perintang ozon ABS bergred tinggi
Dimensi ---> 22.0cm (L) x 14.0cm (W) x 30.8cm (H)
Berat ---> 2kg
Penggunaan kuasa ---> 35W
Volts ---> 240AC
Tiub Silikon ---> Gred medikal
Batu Seramik ---> seramik halus gred A
Pemasa ---> 15, 30, 45, 3 minit
Teknologi ---> Proses BIOzone



KELEBIHAN KAMI

A) Teknologi
-Penghasilan ozon yg selamat
-tiada bahan2 sampingan
-terbukti secara klinikal


B) bahan rintangan ozon berkualiti
-perintang ozon ABS bergred tinggi
-tiub silikon bergred medikal
-batu seramik bergred tinggi
-kebuk ozon diperbuat drpd keluli tdk berkarat

C) Praktikal dengan ciri2 unik
-jimat masa
-32 pelbagai fungsi
- mod sanitasi 3 minit
- mesra pengguna dgn pengawal masa mikropemproses
- hanya sambungkan plug.

PANDUAN PEMAKANAN SEMASA HAMIL & MENYUSU

Tumbesaran dan tingkat kesihatan anak2 kecil bermula sejak dari dlm kandunga lagi. Disebabkan itu, wanita yg hamil perlu menjaga pemakanan agar nutrisi yg betul dan mencukupi dapat membantu tumbesaran bayi dalam kandungan.
:::
Pada kehamilan normal dimana ibu dan janin berada dalam keadaan sihat, lazimnya doktor dan pakar tdk menyarankan para ibu pengambilan supleman pranatal. Namun umumnya...wanita hamil memerlukan suplemen tambahan asid folik sebnyk 400 mikrogram (mcg) setiap hari. Ini penting diamalkan sebulan sebelum usia kandungan belum sampai ke peringkat trimester pertama.
:::
Asid folik berfungsi mengurangkan risiko 'neural tube defects' (salah satu kecacatan saraf sejak lahir) pada bayi sebanyak 70%. Jika kecacatan ini pernah terjadi kpd anak yg dilahirkan sebelumnya, bererti pengambilan asid folat mmg diperlukan. Supleman pranatal biasanya sudah mengandungi asid folik, tetapi jika tidak, pastikan asid folik dimasukkan di dlm menu makanan harian.
:::
Supleman zat besi juga penting selama tempoh kehamilan. pada masa ini, tubuh memerlukan lebih banyak darah utk melancarkan pertumbuhan bayi, bagi mencegah anemia, 27mg suplemen zat besi dapat ditambahkan dalam menu setiap hari.Cth sumber zat besi adalah makanan laut, organ dalaman, ikan bilis dan sbgainya....
:::
Jumlah tambahan kalsium diperlukan selama tempoh kehamilan dan menyusui anak adalah 1000 mg sehari. selama tempoh ini, kalsium yg terdapat pada tulang ibu telah bnyk diserapkan kpd bayi.Jadi...ibu2 amat digalakkan utk mengambil kalsium utk menghindari OSTEOPOROSIS di kemudian hari.
:::
Antara makanan2 lain yg membantu menambah penghasilan susu ibu adalah seperti berikut :-
  • Kekacang
  • Kurma
  • jambu batu
  • Betik
  • Lobak putih
  • Peria
  • Sawi
  • Kacang panjang
  • Kacang buncis

p/s : info ini adalah dri pembacaan sy....utk maklumat lanjut...hubungi pakar/doktor anda....:)

KANSER PANGKAL RAHIM



KANSER PANGKAL RAHIM atau lebih dikenali sebagai KANSER SERVIK adalah barah yg mencatat angka paling tinggi di kalangan wanita di Malaysia. Ia merupakan kanser yg biasa melanda wanita dalam usia reproduktif.
:::
:::
Salah satu faktor risiko kanser pangkal rahim adalah antibodi pada human papillota virus atau HPV (kmpln virus sama yg mnyebabkan ketuat kelamin). Walaupun x berbahaya, virus ini boleh menyebabkan perkembangan sel kanser.
:::
:::
Dan kerana itu, ia mudah terjadi pada wanita yg kerap bertukar pasangan (berisiko lgi tinggi utk mndaptnya), ia juga boleh dijangkiti pada mereka2 yg melakukan hubungan seks pada usia yg terlalu muda dan mereka yg mengamalkan tabiat merokok.
:::
:::
Kanser pangkal rahim mengambil masa bertahun-thun utk berkembang.Sblm ia berkembang, perubahan awal akan berlaku di dlm sel pada permukaan pangkal rahim. Ia disebut sebagai peringkat pra-kanser.
:::
:::

Gejala/tanda barah pangkal rahim :-

* lelehan faraj yg berair dan berbau busuk.

* Rasa sakit semasa melakukan hubungan seks.

* Pendarahan pada faraj antara haid atau selepas perhubungan seks.

* Sebarang pendarahan pada faraj selepas putus haid.

Secara amnya, setiap wanita perlu menjalani 3 jenis pemeriksaan kesihatan iaitu, Ujian kanser payudara, ultra bunyi, dan 'pap-smear' sekurang-kurangnya 2 kali setahun.

Juga disarankan utk melakukan ujian 'pap-smear' bagi memeriksa sel2 barah atau sebarang perubahan dan kelainan yg berlaku.

Seandainya barah ini dapat dikesan lebih awal, ia boleh dirawat segera dan seterusnya dapat mengelakkan gangguan kesuburan kepada organ pembiakan wanita.


SUMBER: MAJALAH RAPI MAC 2009.

PENYUSUAN SUSU IBU


Pengenalan


Membuat persediaan untuk menyambut kelahiran bayi anda adalah sesuatu yang mengembirakan dan ia adalah masa yang sibuk. Sebelum mengambil keputusan tentang jenis penyusuan untuk bayi anda, beri pertimbangan kepada penyusuan susu ibu kerana ia memberi kebaikan kepada ibu dan anak. Untuk mendapatkan segala kebaikan penyusuan susu ibu, anda digalakkan memberi susu ibu sepenuhnya sehingga bayi berumur 6 bulan dan diteruskan sehingga bayi berumur 2 tahun. Pemberian susu ibu sepenuhnya bermaksud bayi tidak diberi makanan atau minuman tambahan yang lain selain daripada susu ibu.


Kebaikan


UNTUK BAYI :

Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda.

-------> Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi.

------->Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar

Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda.

-----> Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.

Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi

Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda.

Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.

Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia Tidak susah untuk disediakan.

Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.

Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.

Untuk ibu:

membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.

membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat.

mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.

menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya

Lain - lain kebaikan :

Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada.

Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak-kotak

**Happy breastfeed...^_^**

HERBA MAHARANI


Herba Maharani adalah herba untuk penjagaan kesihatan diri wanita.
:::
Fungsi : memperbaiki tahap kesihata terutama dalaman,melancarkan peredaran darah, dan paling utama melancarkan kitaran haid wanita.

BARAH PAYUDARA

Penyakit Barah payudara adalah barah tisu payudara/buah dada.Di dunia....ia merupakan barah paling popular dikalangan kaum wanita.
Risiko mendapat penyakit barah meningkat mengikut usia.Bagi wanita yg hidup sehingga usia 90thun, kemiungkianan mendapat barah payudara sepangjang usianya sekitar 12.5% atau 1 dari 8 orng.Risiko ini bergantung kepada faktor2 yg berlainan.
Antara risiko2 yg dikenalpasti penyumbang kepada barah ini antaranya :-
  • tidak mempunyai anak
  • anak pertama lambat
  • tidak menyusukan anak
  • haid pertama awal
  • menopause lewat
  • pengambilan rawatan penggantian hormon (hormone replacement therapy)

TANDA2 BARAH PAYUDARA

  1. Ketulan dlm payudara (tanda ini paling lazim), ketulan x mendtngkan kesakitan, biasanya x disedari secara sengaja semasa mandi atau masa pemeriksaan payudara.
  2. Terdapat ketulan kelenjar yg membesar dibahagian ketiak.
  3. Terdapat cairan seperti darah atau nanah yg keluar drpd puting payudara.
  4. Terdapat perubahan pada kulit payudara. perubahan yg perlu diperhatikan ialah kulit menyerupai kulit limau oren (yg berlubang kecil), keadaan ini menandakan barah telah merebak.

Semua wanita digalakkan mengenali bentuk dan saiz payudara supaya perubahan yg berlaku dpt dikesan dgn cepat. Jika terdapat perubahan2 seperti di atas, dinasihatkan anda supaya berjumpa doktor utk pemeriksaan selanjutnya....

dan PREMIUM BEAUTIFUL mempunyai kelebihannya utk mengelak drpd kanser ini terjadi, penjelasan lanjut klik SINI pada para no.1...

**info ini adalah sekadar info yg diambil dri bacaan saya...untuk maklumat yg lebih tepat...sila rujuk doktor anda...**

Lagi kehebatan PREMIUM BEAUTIFUL

1 ---> "CUP" yg mmbentuk piramid ---> dapat menampung payudara agar tdk jatuh, puting payudara pada kedudukan yg betul ( juga boleh mengelak drpd berlakunya KANSER PAYUDARA serta mengembalikan pigmen puting segar dan cerah.
2 ---> Menghalang lelemak mengalir ke bahagian belakang.
3 ---> Menguatkan rahim ( elak KANSER FIBROID ) mengemaskan bahagian perut, serta mnghilangkan kesan rekahan pada kulit (strecmark) terutamanya bagi ibu2 lepas bersalin.
4 ---> Bahagian ni x menekan ovari, ini memberikan kesan hormon estrogen dan progestron.
5 ---> Mengelak drpd masalah gastrik dan ulser.
6 ---> Lace 'cup' mmpunyai keanjalan supaya dapat mengelakkan payudara melimpah keluar.
7 ---> Memecah lelemak pada bhgian atas perut.
8 ---> Lubang angin mengawal KEPUTIHAN, pengaliran darah dan udara utk mnghilangkan bau pada wanita.
9 ---> Kedudukan bentuk tali tidak mudah jatuh.
10 ---> Lapisan teninan bhgian belakang terbahagi kpd 2 lapisan yg mengawal lelemak yg telah kehadapan supaya tdk kebelakang semula.
11 ---> 'Love Shape' nipis utk membentuk pinggul yg menarik dan mengukuhkan kedudukan pinggul.


12 ---> Bahagian ini dapat menampung dengan kuat supaya tdk jatuh dan mengelakkan lelemak dari jatuh ke bawah.


13 ---> Tetulang2 ini berfungsi utk mengatasi masalah tulang belakang seperti BONGKOK, SLIP-DISC, SAKIT PINGGANG dan PENGALIRAN DARAH [bengkung juga sesuai golongan lelaki/bayi utk mengelak JAUNDIS ] . Suntikan 'Far Infrared Rays' (FIR) paling banyak dlm tetulang bengkung (WAIST NIPPER) tersebut. khas untuk ibu2 selepas bersalin juga (dlm pantang utk elak serta hilangkan kesan rekahan pada kulit perut, juga rampingkan pinggang dgn cepat dan berkesan).


14 ---> Tali ikatan ini berfungsi utk memudahkan kemasan & merampingkan pinggang. cara menggunakannya....tarik nafas sebelum menarik tali tersebut.

BIO~EVER NANO CREAM


KEISTEMEWAAN BIO~EVER

Bio ever menggunakan sistem teknologi utk menghantar kebaikan rumusan aktif bersaiz nano secara terus ke peredaran darah melalui penggunaan luaran pada kulit.
::
::
Teknologi Liposom Nano
::
Rumusan aktif Bio~Ever dirumuskan kedlm liposam (sfera lipid yg kecil dan kosong) dan dihantar ke bahagian badan yg diperlukan.
Saiz liposam yg kecil boleh menghantar dan membebaskan rumusan aktif yg diperlukan dengan tepat ke dlm badan.
::

Sayangi Jantung Kita



SISTEM JANTUNG


Jantung merupakan organ yg berfungsi untuk mengepam darah melalui saluran darah dengan denyutan yg sekata dan berulang-ulang.Ia seumpama sebuah mesin dalam badan kita.

Saiz jantung yg normal adalah kira2 besar sedikit drpd buku ruas kita dan kadar denyutan jantung yg normal ialah 100,000 kali sehari.

Ia bertanggungjawab utk menghantar darah ke bhgian2 badan serta membekalkan oksigen dan nutrien yg diperlukanoleh badan, pada masa yg sama ia mengepam darah yg mengandungi karbon dioksida ke paru2 untuk dihembus keluar dari badan.----> ini kitaran yg berulang.

dan kerana itu...adalah tdk mudah kan bagi seseorng utk mengekalkan fungsi jantung yg sihat sepanjang hayatnya.

Pada zaman sains dan teknologi sekarang ini, satu penyakit yg kerap menyerang adalah PENYAKIT KARDIOVASKULAR....

Walaupun x terdapat sebarang kesimpulan mengenai punca2 penyakit jantung dari bidang perubatan , namun 6 punca berikut adalah mungkin faktor utamya..



PUNCA-PUNCA


1. Tahap kolestrol yg tinggi

Apabila kolestrol buruk dikenali sebagai Low density Lipoprotein (LDL) berkumpul dalam saluran darah, ia akan mempercepatkan pembentukan ketulan darah, menyebabkan saluran darah tersekat dan seterusnya menghalang pengaliran darah ke seluruh badan.

2. Tekanan darah tinggi

keadaan ini akan meningkatkan beban jantung di mana ia memerlukan lebih tenaga untuk mengepam darah keseluruh badan.


3. Diabetis

Kebarangkalian bagi pesakit diabetes utk menghidap penyakit jantung adalah lebih tinggi.


4. Berat badan yang berlebihan
mereka yg mengalami masalah obesiti lebih mudah untuk menghidap penyakit jantung. berdasarkan kajian yg telah dijalankan, seseorng dapat mengawal berat badan dgn mengamalkan pemakanan yg sihat dan senaman yg bersesuaian sptri berjalan-jln di taman atau menaikin tangga.



5. Amalan merokok dan pengambilan minuman beralkohol.

Merokok membahayakan jantung dimana nikotin dan bahan2 beracun akan merosakkan saluran darah dan menyebabkan retak.ia mengakibatkan kolestrol mudah terkumpul dalam darah.
----> pengambilan miniman beralkohol menyebabkan tekanan darah meningkat malahan boleh menyebabkan cardiac arrhythmia (keadaan yg berkaitan dengan kadar denyutan jantung).






~~oleh itu...sayangi jantung anda~~
tapi....semua ini..insyallah boleh diatasi sekiranya anda menggunakan PREMIUM BEAUTIFUL, secara berdisiplin...bermulalah kepada kehidupan yg lebih sihat...untuk anda dan keluarga tentunya....

DAPATKAN PREMIUM BEAUTIFUL ANDA SEKARANG !!!!

call/sms : 0136693984




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...